Atunci când dorim să expediem un colet, ne dorim în același timp ca pachetul nostru cu bunătăți să ajungă în siguranță la cei dragi, nu-i așa? Ei bine, pentru asta e nevoie ca noi, gașca de curierat, și voi, clienții noștri dragi, să facem muncă de echipă. Voi împachetați coletele cât mai sârguincios, iar noi ne străduim să ajungă în siguranță la destinație. S-a făcut? ? Haideți să vedem ce descoperim azi!
În cele ce urmează o să învățăm
- Cum se ambalează corect un colet
- Ce materiale să folosim pentru împachetare
- Ce metode diferite pentru ambalare putem folosi
- Cum se ambalează corect un colet?
Se zice că un colet este ambalat corect atunci când e “ambalat bine”. Asta înseamnă că pachetul trebuie să fie protejat de orice situație neplăcută în care poate ajunge pe parcursul traseului. Sigur că nu e cazul să trăim cu o frică continuă pe timpul expedierii, însă vorba aia “mai bine să fii precaut decât dezamăgit” sau “better safe than sorry”, vorba englezilor, că tot ajungem des pe la ei. – aici poți vedea harta orașelor în care ajungem
Cele mai vizate pachete sunt cele cu conținut fragil, ceea ce înseamnă că acestea trebuie protejate atât în exterior, cât și în interior, pentru a evita impactul cu suprafețe rigide, lovituri, căzături.
E important ca pachetul să fie ambalat corespunzător, în cutie de protecție, dintr-un carton mai dur cu un singur strat sau dublu strat protector. Obiectele cu volum mai mic precum cărți, documente, pot fi împachetate în plicuri din hârtie mai groasă, fără probleme. De asemenea, e nevoie să sigilăm coletul cu mai multe straturi de bandă adezivă, pentru a ne asigura că nu se poate desface. Pentru și mai multă siguranță, acolo unde avem pachete cu conținut sensibil, este indicat să menționăm pe colet FRAGIL. Astfel, vom atrage atenția celor care îl transportă și vor avea mai multă grijă de el.
Pe de altă parte, interiorul cutiei trebuie să fie la fel de bine protejat de orice fel de situație neplăcută. Spre exemplu, dacă în cutie avem obiecte din sticlă care se pot sparge prin lovire unele de altele atunci când pachetul este în mișcare, e nevoie ca în cutie să punem materiale antișoc, precum: folie cu bule de aer, hârtie de ziar, hârtie cerată împotriva umezelii, carton ondulat, polistiren, hartie mototolita, talas.
Dacă livrați un pachet de dimensiuni mai mari, precum electrocasnice, aparaturi, cele mai indicate sunt pungile cu spumă poliuretanică sau spuma expandabilă care ia forma produsului și absoarbe atât șocurile, cât și vibrațiile.
- Ce materiale să folosim pentru împachetare?
Materialele pe care le folosim pentru împachetarea cât mai adecvată, le alegem în funcție de ceea ce expediem. Așadar, dacă avem produse care sunt perisabile, pot curge sau pot emana un miros neplăcut, recomandăm materialele izolante precum pungi groase care se pot sigila. Totodată, pentru produsele cu miros puternic, învelirea acestora în mai multă bandă adezivă poate împiedica răspândirea mirosului.
Unul dintre cele mai comune materiale de împachetare este cartonul. Cutiile de carton sunt cea mai la îndemână metodă de împachetare, iar vestea bună este că le găsim pe diferite dimensiuni și rezistență la impact. Spre exemplu, cutiile de carton cu strat mai subțire (3 straturi) sunt potrivite pentru coletele mai ușoare. Pe de altă parte, produsele mai fragile și grele necesită depozitarea în cutii mai groase (5-7 straturi) cu mențiunea că e indicat să mai adăugăm și alte materiale antișoc, precum cele menționate anterior.
- Ce metode diferite pentru ambalare putem folosi?
După cum am menționat și în rândurile de mai sus, materialele de împachetare le alegem în funcție de ce dorim să expediem, dar la fel de importantă este și metoda de împachetare.
Compartimentarea cutiei în care plasăm produsele este foarte utilă în cazul bunurilor precum mâncare sau obiecte fragile. Separatoarele conferă stabilitate și scade riscul spargerii sau deteriorării produselor, în cazul în care coletul poate suferi șocuri pe traseul expedierii.
Dacă intenționăm să trimitem bunuri cu o greutate mai mare sau cu o sensibilitate mai ridicată la șocuri, recomandăm depozitarea cutie în cutie. Împachetăm totul într-o singură cutie, o sigilăm, bine, iar apoi introducem cutia într-o altă cutie mai mare. Este important ca spațiul rămas între prima cutie și pereții celei de-a doua, să fie umplut cu materiale antișoc despre care am menționat mai sus.
În cazul în care suntem nevoiți să punem în colet documente, cel mai bine este să folosim o hârtie cartonată pentru împachetare. Spre exemplu, este indicat un plic din hârtie cartonată sau cu strat mai gros în care să pui foile, pentru ca acestea să fie protejate să nu se îndoaie.
La ce trebuie să fim cel mai atenți? Indiferent ce metodă de împachetare alegem, trebuie să avem grijă ca ambalajul coletului să nu fie transparent!
După ce ai urmat instrucțiunile noastre și ai împachetat bine coletul, l-ai sigilat și ne-ai atenționat dacă este FRAGIL, nu mai rămâne decât să chemi curierul la ușa casei tale. Îți reamintim că și noi trebuie să cunoaștem la fel de bine ca și tine adresa destinatarului, așa că o etichetă lipită pe colet cu toate datele cerute, e mană cerească pentru noi. ? Pentru a-ți ușura munca cu etichetarea, accesează Generatorul de etichete și asigură-te că pachetul tău e gata de livrare.
Gata cu explicațiile. Spor la împachetat, sigilat șiiii etichetat! ?